La
listeriosi
La listeriosi és una infecció alimentària
causada per un bacteri anomenat listèria. Aquest bacteri el podem trobar a tot arreu, com
per exemple a la terra o a les plantes, i fins i tot en persones que són
portadores sanes del bacteri (és a dir, que tenen el bacteri però no
pateixen la malaltia). Malgrat això, la majoria de les infeccions de listeriosi
es produeixen per menjar aliments contaminats.
Els símptomes de la
malaltia poden aparèixer passades
entre dues i sis setmanes d’haver consumit menjar contaminat, i
consisteixen en febre, calfreds, dolors musculars,
diarrea i molèsties digestives. En els casos
més greus, tot i que no n’hi ha gaires, es manifesten símptomes neurològics com
mal de cap, rigidesa a la nuca o confusió, i fins i tot es pot arribar a patir
una meningitis. La listeriosi es diagnostica amb
una anàlisi de sang i s’ha de tractar amb
antibiòtics.
Les persones amb més
risc de contraure-la són les dones embarassades, els nadons acabats de néixer, la gent gran i
els malalts amb les defenses baixes (per exemple, els malalts de
càncer). Cal tenir especialment en compte que les dones embarassades tenen vint
vegades més probabilitat de contraure la malaltia que un altre adult, perquè
els canvis hormonals modifiquen el sistema immunològic de la mare i la fan més
susceptible de patir aquesta infecció. A més, la listeriosi es pot transmetre
al fetus a través de la placenta abans i tot que es presenti cap senyal de la
malaltia, i això pot provocar parts prematurs, avortaments o infeccions en els
nounats.
Per prevenir la
listeriosi és recomanable no prendre llet crua sense pasteuritzar o aliments
que en continguin, i tampoc altres làctics com els formatges tous (per exemple
el brie, el camembert o el formatge blau). També convé no menjar salsitxes de
frankfurt poc fetes o peixos i mariscos fumats que posteriorment no hagin estat
cuinats. En canvi, no hi ha cap problema amb els formatges durs o semidurs, els
productes pasteuritzats per untar o el mató. I el peix enllaunat com el salmó o
la tonyina no suposa cap risc.
De tota manera, per
prevenir tant la listeriosi com la resta d’infeccions alimentàries, convindria
que tothom seguís unes normes generals. Per exemple, consumir tan aviat com es
pugui els productes precuinats que es fan malbé aviat, evitar barrejar els
productes ja cuinats i els crus o refrigerar ràpidament els aliments que ho
necessitin. També cal netejar amb freqüència la nevera i rentar-se sempre les
mans en preparar el menjar.
Què és?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Com
es pot prevenir?
|
és recomanable no prendre
llet crua sense pasteuritzar o aliments que en continguin, i tampoc altres
làctics com els formatges tous
|
Quins productes cal evitar?
|
salsitxes
de frankfurt poc fetes o peixos i mariscos fumats que posteriorment no hagin
estat cuinats
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada