dilluns, 22 de desembre del 2014

Exercici de planificació d'estructures

La listeriosi
La listeriosi és una infecció alimentària causada per un bacteri anomenat listèria. Aquest bacteri el podem trobar a tot arreu, com per exemple a la terra o a les plantes, i fins i tot en persones que són portadores sanes del bacteri (és a dir, que tenen el bacteri però no pateixen la malaltia). Malgrat això, la majoria de les infeccions de listeriosi es produeixen per menjar aliments contaminats.
Els símptomes de la malaltia poden aparèixer passades entre dues i sis setmanes d’haver consumit menjar contaminat, i consisteixen en febre, calfreds, dolors musculars, diarrea i molèsties digestives. En els casos més greus, tot i que no n’hi ha gaires, es manifesten símptomes neurològics com mal de cap, rigidesa a la nuca o confusió, i fins i tot es pot arribar a patir una meningitis. La listeriosi es diagnostica amb una anàlisi de sang i s’ha de tractar amb antibiòtics.
Les persones amb més risc de contraure-la són les dones embarassades, els nadons acabats de néixer, la gent gran i els malalts amb les defenses baixes (per exemple, els malalts de càncer). Cal tenir especialment en compte que les dones embarassades tenen vint vegades més probabilitat de contraure la malaltia que un altre adult, perquè els canvis hormonals modifiquen el sistema immunològic de la mare i la fan més susceptible de patir aquesta infecció. A més, la listeriosi es pot transmetre al fetus a través de la placenta abans i tot que es presenti cap senyal de la malaltia, i això pot provocar parts prematurs, avortaments o infeccions en els nounats.
Per prevenir la listeriosi és recomanable no prendre llet crua sense pasteuritzar o aliments que en continguin, i tampoc altres làctics com els formatges tous (per exemple el brie, el camembert o el formatge blau). També convé no menjar salsitxes de frankfurt poc fetes o peixos i mariscos fumats que posteriorment no hagin estat cuinats. En canvi, no hi ha cap problema amb els formatges durs o semidurs, els productes pasteuritzats per untar o el mató. I el peix enllaunat com el salmó o la tonyina no suposa cap risc.
De tota manera, per prevenir tant la listeriosi com la resta d’infeccions alimentàries, convindria que tothom seguís unes normes generals. Per exemple, consumir tan aviat com es pugui els productes precuinats que es fan malbé aviat, evitar barrejar els productes ja cuinats i els crus o refrigerar ràpidament els aliments que ho necessitin. També cal netejar amb freqüència la nevera i rentar-se sempre les mans en preparar el menjar.

Què és?
 és una infecció alimentària causada per un bacteri anomenat listèria.
 Ón es troba?
 el podem trobar a tot arreu: a la terra o a les plantes, i fins i tot en persones que són portadores sanes del bacteri 
 Com és produeix el contagi?
 es produeixen per menjar aliments contaminats.
 Quan es manifesta?
 passades entre dues i sis setmanes d’haver consumit menjar contaminat
 Quins són els siptomes
 febre, calfreds, dolors musculars, diarrea i molèsties digestives. En els casos més greus, tot i que no n’hi ha gaires, es manifesten símptomes neurològics com mal de cap, rigidesa a la nuca o confusió, i fins i tot es pot arribar a patir una meningitis
 Com es diagnostica?
 amb una anàlisi de sang
 Quiné s el seu tractament?
 s’ha de tractar amb antibiòtics.
 Quines persones tenen més risc?
 dones embarassades, els nadons acabats de néixer, la gent gran i els malalts amb les defenses baixes
Com es pot prevenir?
és recomanable no prendre llet crua sense pasteuritzar o aliments que en continguin, i tampoc altres làctics com els formatges tous
Quins productes cal evitar?
salsitxes de frankfurt poc fetes o peixos i mariscos fumats que posteriorment no hagin estat cuinats



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Leopard Skin Pointer